TRALULALA

Tracheomalaci - en Lungesygdom

LUNGEFUNKTIONSUNDERSØGELSER


Lungefunktionsundersøgelser er et meget værdifuldt værktøj til hyppig vurdering af lungers tilstand. 

Ved tracheomalaci er det dog en udfordring at lave den mest almindelige lungefunktionsundesøgelse, såkaldt spirometri. Det skyldes at patienten ved spirometri skal ekspirere fuldt og forceret, hvilket får luftvejene til at klappe sammen, og resultatet siger derfor ikke altid noget om lungerne. 

Vi ønsker derfor at finde ud af hvilke andre lungefunktionsundersøgelser, som er gode til at sige noget om sygdom i lungerne og som ligeledes kan udføres af børn med tracheomalaci. 


Multiple Breath Washout

Multiple Breath Washout (MBW) foregår ved at dit barn får næseklemme på og mundstykke i munden. Dit barn skal trække vejret stille og rolig gennem mundstykket imens luften i lungerne skiftets ud med 100% ilt, og herefter igen skiftes tilbage til normal luft. Testen tager 3-10 min. og der laves min. 3 tests i alt. Undersøgelsen måler på lungernes egenskab til at skifte luften ud. Børn < 3 år er sovende under testen.

 


Impuls Oscillometri

Impuls Oscillometri udføres ved at dit barn får næseklemme på og mundstykke i munden. Dit barn skal trække vejret stille og roligt gennem mundstykket imens der sendes lydbølger ud i lungerne. Undersøgelsen fortæller os om abnorm elasticitet i luftvejene. Børn < 3 år er sovende under testen.


Spirometri

Spirometri foregår ved at dit barn får en næseklemme på og et mundstykke i munden. Dit barn trækker først vejret stille og rolig gennem mundstykket, så fylde dit barn lungerne helt op og til sidst puster dit barn al luften ud med fuld kraft. Undersøgelsen tager 3 min., og der udføres altid min. 3 målinger. Undersøgelsen måler hvor meget luft dit barns lunger kan rumme, samt hvor hurtigt den luft kan pustes ud.

 


Body Box

Bodybox udføres ved, at dit barn sidder på en stol i et lille rum med gennemsigtige vægge. Her får dit barn næseklemme på og et mundstykke i munden. Dit barn skal ånde ind og ud gennem mundstykket på den måde som dit barn vil blive instrueret i. Målingen tager ca. 5 minutter, og der laves altid min. 2 målinger. Undersøgelsen måler på den totale lungekapacitet.

 


Cykeltest

Her skal dit barn køre kondicykel med en maske over næse og mund. Dit barn skal cykle indtil udtrætning eller maksimal puls imens vi måler på den luft dit barn ånder ind og ud. Testen tager 30 min. Undersøgelsen måler på transporten af ilt fra luften til musklerne.

 


PRMC

Dit barn skal her indånde en luftart med en radioaktivt mærket tung partikel i 20 vejrtrækninger efterfulgt af fuld udånding. Herefter måler vi på radioaktivitet i lungerne ved at dit barn ligger ned ovenpå et kamera der måler på radioaktivitet først 0 min. efter indåndingerne, derpå 60 min. og 120 min. Dagen efter tages et sidste billede af lungernes radioaktivitet. Undersøgelsen viser lungernes egenskab til at komme af med partikler over en vis størrelse.

 


Kom godt fra start med lungefunktionsundersøgelserne, se vores videoer

KLIK HER for videoer af lungefunktioner


Studieansvarlig Marika Nathalie Schmidt, marika.nathalie.schmidt@regionh.dk


Skriv til os

tralulala.rigshospitalet@regionh.dk


(C) 2023 Marika Schmidt, marika.nathalie.schmidt@regionh.dk

Hjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk